Fredag den 13:e = humbug

Så imorgon är det den fruktade fredag den 13:e. Jag tycker verkligen synd om de dårar som verkligen tror på något som någon hitta på under mitten av 1800-talet. Man har inte större otur än vanligt på just den dagen. I alla fall inte jag för det är en helt jävla vanlig dag. Det finns till och med statistik från försäkringsbolag som visar att folk har mindre risk för att råka ut för olycka på den dagen än en vanlig dag. Det är en skam att människor är så jävla lättlurade när det påstås att vi är den smartaste varelsen på jorden. Jag har i flera år påstått att vi är både den smartaste OCH dummaste rasen på denna planet.
Fredag den 13:e oktober 1307 tillfångatogs, torterades och även avrättades ett antal högt uppsatta ordensmedlemmar ur Tempelriddarorden efter att påven fått nog av deras plundringståg som gått över styr. Det är i denna händelse ur våran historia som en del av grunden till tron om otursdagen ligger. Men det var först på mitten av 1800-talet som det började ses som en otursdag, och det var först i början av 1900-talet som rädslan för fredag den 13:e spreds i allmänhet. Det efter att en skönlitterär bok vid samma namn kom ut, som handla om börsmarknaden på Wall Street. Sen under 1900-talet har vi själva bara byggt på rädslan med saker tagna från andra berättelser. Som t.ex. berättelsen om Judas, den 13:e lärjungen, som förrådde Jesus som sen blev korsfäst på långfredagen, och om Loke, som den 13:e gästen till ett gästabud, som lurade Höder att döda sin bror Balder. Detta är berättelser tagna ur Bibeln och nordisk mytologi. Så nej, jag har aldrig trott på fredag den 13:e och det gör ingen annan heller i min familj, men antar att det kan beror på vårt stora intresse för historia.

Eftersom det är torsdag betyder det ett nytt avsnitt av Designated survivor. Dock ligger jag ett avsnitt efter eftersom jag glömde bort det förra torsdagen. Sen har jag glömt bort att se det efter det. Att jag kör ett Harry Potter-maraton med en film om dagen gör inte saken bättre. Så verkar som att Netflix kanske får vänta lite till. Ikväll får det bli Harry Potter och Fenixorden. Ska bli spännande för det var ju några år sen man körde ett Harry Potter-maraton. Ungefär en seså där 5 eller 6 år sen. Sen får det försöka bli några kapitel ur Förnuft och känsla av Jane Austen.

Cheerio 🙂

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s